Productsamenstelling en verantwoorde keuze | Portiegrootte

Portiegrootte

Genieten van hetzelfde product en toch minder calorieën binnenkrijgen

De FNLI vindt het belangrijk dat het aanpassen van portiegroottes mede maatstaf wordt voor producther­formulering. Een portiegrootte verkleinen is een goede manier om bijvoorbeeld minder kilocalorieën binnen te krijgen en toch hetzelfde product te blijven eten.

Onze leden

Bekijk hier onze leden en lees hoe ze het aanpakken

VBZ portie inzet Nationaal Preventieakkoord

Doel 

In 2019 heeft VBZ afspraken gemaakt in het kader van het preventieakkoord. Hierbij is beloofd dat in 2021 70% van de merkartikelen stappen zet op het gebied van communiceren, maximeren en portioneren van porties binnen de koek, snoep, chocolade en tussendoortjes met uiteindelijk doel om de consument bewuster te laten genieten en minder calorieën te laten consumeren. Dit is gerealiseerd.

Acties

Er zijn productspecifieke doelstellingen. Vervolgens zijn leden hier zelf actief mee aan de slag gegaan. Een uitdaging was een geschikt monitoringsmechanisme op te zetten omdat portiegrootte tot dan toe nog nooit gemeten was. Uiteindelijk is hier succesvol invulling aan gegeven.

Verkleinde portiegrootte krakelingen van 150 kcal, Met portie aanduiding


OUD: Oorspronkelijke portie krakelingen van 204 kcal, Zonder portie aanduiding

Standpunt nationaal preventieakkoord

Richtlijnen portiegrootte Kellogg’s

Actie

Kellogg's is lid van CEREAL & ESA, en beide hebben richtlijnen voor portiegrootte welke Kellogg's naleeft.

Ceereal

ESA

Portieverkleining voorverpakt handijs

Doel 

IJsfabrikanten zetten gezamenlijk in op het verkleinen van de portiegrootte van voorverpakt handijs. Op deze wijze wordt de consument geholpen minder verzadigd vet en suiker binnen te krijgen, terwijl nog steeds van hetzelfde lekkere product genoten kan worden.

Herformulering én portie­verkleining OLA Twister

Lees meer

Portieverkleining in Magnum ijs & nieuwe mini’s

Lees meer

Verkleinen van portiegroottes

Doel 

Het doel is het verminderen van de consumptie van suiker via frisdranken.

Acties

Het introduceren van kleinere flesjes en blikjes frisdrank.

www.fws.nl

Kips portieverpakking

Doel 

Doordat Kips kleintje vega smeerworst en Kips kleintje leverworst mager verpakt is in handige portieverpakkingen kunnen deze eenvoudig meegenomen worden naar school of werk. De kleine verpakkingen hebben ook als doel voedselverspilling tegen te gaan.

Kleinere porties met de nieuwe Ben & Jerry’s mini cups 

De Ben & Jerry’s smaken zijn in verschillende formaten te verkrijgen. De nieuwe Mini Cups zijn van 150ml verkleind naar 100ml. Alle varianten bevatten hierdoor minder dan 205kcal en zijn in lijn met de Unilever-doelstellingen voor een verantwoord ijsje. (voor kinderijsjes is de max 110kcal)

Herformulering én portieverkleining OLA Twister

Om een verantwoord ijsje voor kinderen te ontwikkelen zijn de OLA Twister ijsjes kleiner én ontwikkeld met minder suiker.

Portieverkleining in Magnum ijs & nieuwe mini’s

Unilever heeft onder het merk Magnum afgelopen periode nieuwe kleinere porties geïntroduceerd, waaronder Magnum Classics van 110ml (231kcal) en Magnum Mini’s van 51ml (155 kcal).